Cilj projekta je da doprinese pripremi Crne Gore i Srbije, kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, za sprovođenje kohezione politike, kako je predviđeno poglavljem 22 pravne tekovine EU.

Regionalna politika jedan je od glavnih alata Evropske unije za podsticanje razvoja te održivog i inkluzivnog rasta država članica i evropskih regija. Kao takva, zahtijeva odgovarajuće administrativne sposobnosti potrebne za programiranje i finansijsko upravljanje relevantnim instrumentima.

Fokusirajući se na fazu programiranja kohezione politike, projekat ima za cilj ponuditi strateški okvir i mapu puta prilagođene potrebama dveju partnerskih zemalja.

U cilju razmjene praktičnih znanja i iskustava biće organizovane aktivnosti obuke koje će doprinijeti dobroj upravi u zemljama korisnicama, kroz poboljšanje kvaliteta i jačanje kapaciteta nadležnih institucija za preduzimanje političkih reformi i promovisanje horizontalne uključenosti različitih društvenih aktera, poput organizacija civilnog društva, sindikata i predstavnika privrednih komora.

Kroz kontinuiranu aktivnost komunikacije i informisanja, projektom se takođe želi istaći dodatna vrijednost rada na poglavlju 22 za opšti napredak procesa proširenja te podstaknuti novi narativ o perspektivama integracije koji bi bio u stanju prevazići tzv. "zamor od proširenja" kako u državama članicama tako i onima koje imaju status kandidata.

20.12.2022. -