© Vastram/Shutterstock

© Vastram/Shutterstock

Iako je pristupila Europskoj uniji prije više od deset godina, Hrvatska još uvijek teško dostiže standarde EU za zaštitu okoliša, posebice kada je riječ o prikupljanju, upravljanju i obradi vode i otpada

07.08.2024. -  Massimo Guglietta

Podržavajući napore Hrvatske da poboljša situaciju na lokalnoj razini, Europska komisija u ožujku 2024. odobrila je gotovo 39 milijuna eura za modernizaciju i poboljšanje sustava za prikupljanje i pročišćavanje otpadnih voda u Velikoj Gorici, nekoliko kilometara južno od Zagreba. Projekt je dio programa kohezijske politike za razdoblje 2021. – 2027., tijekom kojeg su planirama ulaganja u iznosu od 16,9 milijardi eura za poboljšanje pristupa i održivog upravljanja vodom, od čega 13,2 milijarde dolazi iz europskih fondova (3% ukupnih sredstava kohezijske politike).

Kroz projekt Velika Gorica Hrvatska će dobiti ključnu potporu za ispunjavanje obveza predviđenih Direktivom o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda. Trenutni sustav u Velikoj Gorici ne zadovoljava zakonske uvjete za pročišćavanje i biološki tretman otpadnih voda te - kako navodi Europska komisija – nije u stanju upravljati postojećim tokovima, što je u prošlosti rezultiralo izlivanjem nepročišćenih otpadnih voda u obližnju rijeku.

Neadekvatnost trenutnih postrojenja u Velikoj Gorici dio je šireg problema, s obzirom da se u Hrvatskoj samo 7% komunalnih otpadnih voda pročišćava u skladu s europskom direktivom, dok EU prosjek iznosi 76%. Nadalje, prema izvješću Europske komisije, u Hrvatskoj 93% komunalnih otpadnih voda se ne prikuplja i/ili ne ispunjava uvjete za biološko pročišćavanje.

Direktiva o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda usvojena je 1991. godine s ciljem “zaštite okoliša od negativnih posljedica izlivanja otpadnih voda iz komunalnih izvora i posebnih industrija”. Komunalne otpadne vode jedan su od glavnih izvora zagađenja vode, a njihovo pravilno tretiranje omogućuje uklanjanje organskih tvari, fosfora, dušika i ostalih štetnih supstanci. Iako više od 90% komunalnih otpadnih voda zadovoljava standarde EU, deset milijuna Europljana još uvijek nema pristup bazičnim sanitarnim čvorovima.

Prema Ugovoru o pristupanju EU , Hrvatska je do 2023. godine trebala ispuniti obveze propisane Direktivom o komunalnim otpadnim vodama. Međutim, početkom ove godine, u EU postignut je privremeni dogovor o prijedlogu revizije Direktive. Sporazum daje Rumunjskoj, Bugarskoj i Hrvatskoj dodatno vrijeme za provedbu kriterija. Dok se ostale države članice moraju uskladiti s novim pravilima po pitanju otpadnih voda do 31. prosinca 2035., za gorenavedene zemlje predviđeno je produljenje roka za 12-14 godina ovisno o okolnostima.

Projekt Velika Gorica – kojim je predviđeno opskrbljivanje 76 tisuća kućanstava – uključuje izgradnju 106 km podzemnog kanalizacijskog sustava, 18 km tlačne kanalizacije i 39 crpnih stanica. Iako Hrvatska mora još puno raditi na usklađivanju s europskim standardima u području prikupljanja i pročišćavanja otpadnih voda, kohezijski fondovi pružaju joj značajnu potporu u ovim naporima i nastojanjima da nadoknadi postojeće manjkavosti.

 

 

Ovaj materijal nastao je u sklopu projekta “Energy4Future” koji je sufinanciran sredstvima Europske unije (EU). EU ni na koji način nije odgovorna za informacije i stavove izražene u okviru projekta. Sadržaji su isključiva odgovornost OBC Transeuropa.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by