© Thanakorn.P/Shutterstock

© Thanakorn.P/Shutterstock

Bez obzira na to koliko su bh. političari koji su se našli na američkoj “crnoj listi” potcjenjivali sankcije, one su im ipak kreirale ozbiljne probleme. Vladajući u RS-u ekspresno su poduzeli korake sa ciljem ozakonjenja primanja plate u gotovini. Ipak, još uvijek nije izvjesno kako će sankcionisani funkcioneri na državnom nivou primati platu

10.05.2024. -  Darko Kurić Sarajevo

Postupajući po upozorenju američkog trezora, komercijalne banke u BiH počele su ranije ove godine zatvarati račune fizičkih i pravnih lica koja se nalaze na “crnoj listi” Kancelarije za kontrolu stranih sredstava SAD (OFAC). Tome je dodatno doprinijelo usvajanje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti sredinom februara, kako je za medije potvrđeno iz Ministarstva finansija BiH. Inače, radi se o jednom od prioritetnih zakona za EU integracije u BiH.

Za neke od ukupno 47 osoba u BiH koje su stavljene na američku “crnu listu”, sankcije su predstavljale čast i ponos, kako su imali običaj govoriti u svojim javnim obraćanjima. Pojedini sankcionisani zvaničnici su ove međunarodne mjere ocijenili kao potvrdu da su spremni da se suprotstave Zapadu u zaštiti svog naroda, ali i kao neučinkovite s obzirom da lično nemaju finansijskih interesa u SAD-u kao ni planirane posjete ovoj zemlji.

Međutim, kada su sankcionisani funkcioneri od svojih banaka u BiH počeli da dobijaju obavještenja da su im računi ugašeni, odjednom su sankcije postale “kršenje ljudskih prava“.

U Republici Srpskoj

Vlast u RS-u već je osmislila način za prevazilaženje problema nekolicine funkcionera koji su budžetski korisnici na nivou ovog bh. entiteta. Prošlog mjeseca entitetski zvaničnici pokazali su kako nijedan zakon nije nepromjenjiv i to u hitnom postupku, ali samo kada to zatreba pojedincima na vlasti.

Isplata plate u gotovini je ozakonjena nakon što su nadležni uvidjeli da je nemoguće osnovati novu banku preko koje bi bila isplaćivana plata sankcionisanim licima. Isplata u gotovini omogućena je i unatoč dosadašnjoj deklarativnoj borbi entitetske vlasti, sindikata i poreske uprave protiv isplate plata u kešu.

Izmjene Zakona o radu, kojima je omogućeno da pojedinci koji su zbog sankcija ostali bez računa u bankama primaju platu u koverti, usvojila je Narodna skupština RS-a je na posebnoj sjednici održanoj 19. aprila. Sve je pripremljeno i odrađeno u ekspresnom roku kada je vlast uvidjela da je to trenutno najjednostavnije rješenje za isplaćivanje plata sankcionisanim licima.

Novi član entitetskog Zakona o radu propisuje da se pored isplate na tekući račun, plata može isplatiti u gotovini, samo u slučaju kada je radniku onemogućeno otvaranje tekućeg računa koje nije zasnovano na pravosnažnoj sudskoj, upravnoj ili drugoj odluci nadležnog organa.

U Vladi izmjenu zakona o Radu pravdaju činjenicom da su pravo na rad, slobodu rada i zaradu zagarantovani Ustavom.

“Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o radu definisano je da poslodavac može u gotovom novcu isplatiti radnicima platu i druga lična primanja“, rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić. Ministar je napomenuo da je Vlada utvrdila i amandman kojim se Prijedlog dopunjava na način da se isplata plate u gotovom novcu vrši putem pošte, što bi naknadno trebalo biti regulisano od strane entitetskog Ministarstva finansija i Poreske uprave.

Iz opozicije u RS-u su komentirali kako je neprecizno i nejasno ko sve ima pravo da prima platu u gotovini i koja institucija će izdavati te potvrde, pitaju se i zašto je to pravo sada rezervisano samo za mali broj ljudi. Također su podsjetili da je propisano da se zakoni po hitnom postupku, kao u slučaju ovih izmjena Zakona o radu, donose samo kada je nešto od općeg interesa.

Ekonomski stručnjaci smatraju da je rješenje koje proizilazi iz usvojenih izmjena Zakona o radu u ovom trenutku najjednostavnije, ali i da je kontradiktorno. Naime, novousvojeni propis je potpuno suprotan porukama prošlogodišnje reklamne kampanje Poreske uprave RS , poput “plata u koverti ugrožava budućnost” i "recite ne plati u koverti", koja je imala za cilj “da se suzbije ova negativna pojava” i da se ne isplaćuje u koverti dio plate radnicima u RS-u.

Ipak, čini se da novim izmjenama Zakona o radu nisu riješeni problemi radnika zaposlenih u firmama koje su pod američkim sankcijama. Pojedini privredni subjekti kojima su blokirani računi i dalje imaju problem neriješenog statusa, a zapošljavaju radnike kojima ne mogu isplatiti plate. Stručnjaci smatraju da je novim propisima trebalo obuhvatiti i ovo pitanje.

Pojedini mediji prenijeli su da bi usvajanje izmjena zakona i isplata plata u kovertama mogla biti samo kratkoročna pobjeda sankcionisanih funkcionera i da bi slijedeće sankcije navodno mogle ciljati na institucije koje sankcionisanim funkcionerima isplaćuju platu na ruke.

Drugi nivoi vlasti

Plate iz budžeta institucija BiH očekuju sankcionisani zvaničnici i zvaničnice članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, konzul BiH u Rijeci (Hrvatska) Milan Tegeltija, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara, te državne tužiteljice Diana Kajmaković i Gordana Tadić. U trenutnim okolnostima, osobe koje primaju platu iz državnog trezora navodno neće biti u mogućnosti primiti i podići platu u pošti jer državni zakon nije predvidio da Ministarstvo finansija i trezora BiH plate uplaćuje na poštanski račun.

Čavara je krajem marta uputio pismo Vijeću ministara BiH u kojem se žali da više ne može primati platu, jer ga je banka obavijestila da će mu zbog sankcija OFAC-a blokirati račun, a nijedna druga banka mu ne želi otvoriti račun.

Pod sankcijama SAD nalazi se 47 pravnih i fizičkih lica u BiH, uglavnom političara, od kojih nekolicina i dalje obavlja javne funkcije. Inače, plate bh. funkcionera su među najvišim u regiji. Na “crnoj listi” se osim političara nalaze i narko-dileri, kao i firme i fondacije za koje se smatra da su povezne sa sankcionisanim licima. SDS je jedina stranka iz BiH na američkoj “crnoj listi”.

 


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by